Небезпека поруч: гострі кишкові інфекції

14 червня 2019

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Шляхом передачі кишкових інфекцій є споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі: 
Перший крок - Підтримуйте чистоту:
•    мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
•    мийте руки після відвідування туалету
•    вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
•    захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 
Другий крок - Відокремлюйте сиру їжу від готової:
•    відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
•    для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
•    зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами
Третій крок - Ретельно готуйте їжу:
•    ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
•    доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
•    сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
•    ретельно підігрівайте приготовану їжу
Четвертий крок - Зберігайте їжу при безпечній температурі:
•    не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
•    зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
•    не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
•    не розморожуйте продукти при кімнатній температурі
П'ятий крок - Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
•    використовуйте чисту або очищену воду
•    обирайте свіжі і незіпсовані продукти
•    ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
•    не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Купайтеся у безпечній воді, у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.    
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
При виникненні перших симптомів звертайтеся до лікаря.  
Будьте здорові!


Головний спеціаліст відділу державного нагляду 
за дотриманням санітарного законодавства 
Києво-Святошинського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби 
в Київській області Ганна Яцюк

Назад